Herberstein

Herberstein

Grb iz 1522: kvadriran ščit s srebrnim škarnikom na rdeči podlagi (osnovni grb) v 1. in 4. polju, v 2. in 3. polju sestavljen grb Kastilije in Avstrije. Nad grbom trije kronani šlemi; iz srednjega raste sivobradati cesar v beli albi, rdeči štoli in rdečem plašču z rumeno obrobo ter z na glavi poveznjeno cesarsko krono, z rumenim vladarskim žezlom v desnici in vladarskim jabolkom v levici. Iz desnega šlema se dviguje v levo usmerjeni rdečebradati kralj v srebrnem oklepu in z listnato krono, z mečem v desnici in s štirimi zlatimi vladarskimi žezli v levici. Iz levega šlema raste v desno usmerjen sivobradati moskovski knez, oblečen v rdeče-bel plašč z belim ovratnikom iz soboljevine, z rdečimi gumbi in zlatim pasom, z rdečo kučmo z obrobo iz soboljevine ter z rdečo, belo in rumeno puščico v desnici, za katero je okoli zapestja zataknjena sablja, okoli prsta pa visi zlat bič, medtem ko v levici drži zlat lok.

Grb iz 1542 (baronski grb): enak zgornjemu, a je v desni stranski grb prišel bel, v levo vzpenjajoč se volk z rumenimi kremplji in iztegnjenim rdečim jezikom na črni podlagi s posutimi zlatimi srci ali lipovimi listi. Število src v polju je bilo različno (najdemo jih od 9 do 15). Nad križastim šlemom je bila zaprta perut z rumenimi srci ali lipovimi listi, plašč šlema je bil črno-rumen. V levem stranskem grbu je bil v rdečem polju upodobljen v desno usmerjen zlat konjski komat z rdeče-belim šlemskim plaščem.

Grofovski grb (1648, 1660, 1710): razcepljen in dvakrat deljen ščit, ki sestoji iz šestih polj in srčnega ščita. Prvotni ščit (osnovni grb) je postal kronan srčni ščit. V 1. in 4. polju je upodobljen bel in navznoter vzpenjajoč se volk z iztegnjenim jezikom na črni podlagi s posutimi zlatimi srci ali lipovimi listi (grb rodbine Neidberg). 2. in 5. polje sta razcepljeni; na desni je na rdeči podlagi upodobljena zlata okrogla trdnjava ali stolp s tremi cinami in obokanimi odprtimi vrati, na levi pa na prav tako rdeči podlagi srebrna prečka ali bruno. Prvo polje s trdnjavo je predstavljalo kraljevino Kastilijo, drugo pa nadvojvodino Avstrijo. V 3. in 6. polju je upodobljen v desno usmerjen zlat kronan konjski komat na rdeči podlagi (grb Haških). Grbovni ščit krasi devetrogeljna grofovska krona in pet kronanih rešetkastih turnirskih šlemov. Osrednji trije šlemi imajo podobe španskega kralja, rimsko-nemškega cesarja in moskovskega kneza, kot je opisano zgoraj (grb iz 1522). Na levi dodani šlem nosi zlat konjski komat (s 3. in 6. polja) s krono, iz katere raste šopek rdečih petelinjih peres. Iz prvega šlema na desni raste bel volk z iztegnjenim rdečim jezikom, za njim je upodobljena navznoter obrnjena črna orlova perut, posuta s trinajstimi zlatimi srci. Grbovni plašč je v celoti rdeče-bel.

 

Grofovski grb Herbersteinov

Baronski grb Herbersteinov

Grofovski grb Herbersteinov

Literatura

Hannes Peter NASCHENWENG, Der landständische Adel im Herzogtum Steiermark. Ein genealogisches Kompendium. Band I: Abele bis Juritsch, Veröffentlichungen des Steiermärkischen Landesarchivs 43/1, Steiermärkisches Landesarchiv, Graz 2020, str. 506.

Miha PREINFALK, »Rodbina Herberstein«, Gea, 2007, 9, str. 70–71.

Constant von WURZBACH,  »Herberstein, Wappen«, v: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich, Band 8: Hartmann–Heyser, Wien 1862, str. 344–349.

Plemiška dediščina na Slovenskem

Projekt je podprla

Partnerji